Guide: Opstart af babymad

Cuubis
Cuubis

Hvornår skal man begynde?

Der er ingen facitliste, når det gælder starttidspunkt for babymad. Men omkring fem-måneders-alderen vil de fleste børn begynde at vise interesse for det, der foregår ved spisebordet. De vil måske række ud efter maden og følge nysgerrigt med, når I spiser. Giv gerne barnet en babyske i hånden, så det kan få fornemmelsen af at ”spise med” ved måltiderne.

Nogle børn er klar til at begynde på mad, når de er fire måneder, men er interessen der ikke, så vent en måned eller to. I alle tilfælde er modermælk eller modermælkserstatning fortsat den primære føde.

Grød, grøntsagsmos eller frugtmos?

Grød og mos er god begyndermad. Lav grøden på vand, og tilsæt modermælk eller modermælkserstatning samt 1 tsk. fedtstof, fx usaltet smør eller neutral planteolie. Forsøg jer med forskellige grødtyper af f.eks. boghvede, hirse eller majs.

Når det gælder grøntsagsmos er f.eks. broccoli, blomkål, gulerødder, squash og kartofler gode, da de er dejligt milde i smagen. Også her skal der tilsættes modermælk eller erstatning samt fedtstof.

Når barnet spiser både grød og grøntsagsmos, kan I eksperimentere med frugtmos – dog aldrig som et selvstændigt måltid. Dels er det ikke energitæt nok, og dels er der en risiko for, at barnet på sigt vil foretrække den søde frugtmos og afvise andet. Brug i stedet en skefuld frugtmos til at søde grøden, eller giv det som en lille afslutning på måltidet.

Tag tålmodigheden med til bords

Én ting er værd at huske: Det går langsomt! Nye konsistenser og smage tager tid at vænne sig til. Så hav tålmodigheden med, når du og baby går til bords. De første mange gange handler det mere om at understøtte nysgerrigheden og lysten til at smage end om at gennemføre et måltid. Ryger en enkelt skefuld indenbords, er det fint.

Variér menuen nu og høst frugten senere

Det er vigtigt, at barnet helt fra begyndelsen får en masse forskellige smagsindtryk. Det er med til at udvikle lysten til ny mad senere i livet. Det behøver heldigvis ikke kræve alverden, hvis du planlægger en smule. Du kan f.eks. gøre livet lettere for dig selv ved at lave forskellig slags frugt- og grøntsagsmos og fryse dem ned. På den måde kan du sikre den vigtige variation med et snuptag henover ugen.

Gør livet lettere – ta’ det i bidder

Babymad kan holde sig ca. tre dage på køl, men en hel måned i fryseren ved -18 grader. Der er altså tid og energi sparet ved at bringe fryseren i spil. Med den smarte fryseform fra Cuubis kan du forme poser med mos, så de bliver til små tern. Du fylder blot poserne med den kogte mos, lægger dem i formen, og efter få timer i fryseren har du poser med 25 fine tern, der hver svarer til en stor spiseske. Nu kan du nemt snuppe tern og mikse frit fra fryseren, når der skal god, hjemmelavet babymad på bordet.

Du kan bestille form og poser fra Cuubis her

Kort om Cuubis

Cuubis er en danskejet virksomhed med en mission om at lette livet i køkkenet for småbørnsforældre. Ejeren er selv bedstemor og lever og ånder for at skabe sunde rammer om det moderne familieliv. Cuubis-formen er designet i Danmark og bliver produceret i Randers. Alt er fødevaregodkendt.

Se mere på www.cuubis.dk